Met een biertje in de schaduw? Niet voor alle sportgrasbeheerders!

Anticiperen op het weer is deze zomer een grote uitdaging. Recordneerslag in juni en begin juli was aanleiding om te schrijven over klimaatbestendige sportvelden. De heetste 20 juli ooit in Nederland gemeten, vormde inspiratie om wat nuttige wetenswaardigheden over beregenen en hittestress bij gras te noteren. Direct na publicatie van dit verhaal daalde de temperatuur tien graden en dat bleef een maandje zo. Nu, eind augustus bereiden hebben we te maken met een tropisch eindsprintje van de zomer. Leuk voor de zonaanbidders. Sportgrasbeheerders kunnen beter even bij de les blijven.

(meer…)

Klimaatbestendige Sportvelden?

Omdat IJsland voor Nederland de honneurs waarnam bij het EK voetbal, konden wij ons druk maken over andere zaken, zoals het weer en de gevolgen daarvan. Een indrukwekkende reeks foto’s van verzopen golfbanen en sportvelden kwam afgelopen maand voorbij. Werk aan de winkel voor greenkeepers en terreinmeester. In Lille was serieuze veld-ellende de opmaat voor een Nederlands hoogtepuntje op het EK. Het blijft indrukwekkend om te zien hoe snel een stadion van een direct bespeelbare nieuwe grasmat wordt voorzien!

(meer…)

Hittestress? Beregen niet teveel!

Op 20 juli 2016 was in de Bilt volgens het KNM nog nooit zo warm als dat jaar: 32,9 oC. Hier in het oosten van het land vonden we overigens dat het in De Bilt nog wel meeviel. Het aantal mussen op het dak is rap verminderd. Na de periode met extreme neerslag in juni en de eerste week van juli is het even omschakelen. De confrontatie met de klimaatverandering kan bijna niet scherper.

Het is in elk geval aanleiding om nog een keer aandacht te besteden aan klimaatbestendige sportvelden, maar dan van de andere kant. Omgaan met extreme buien is een heel andere tak van sport dan het behoud van de grasmat in tijden van hitte en droogte. Grassen zijn van nature taai en veerkrachtig. Voor een goed bespeelbare sterke grasmat is overlevend gras echter onvoldoende. In droge en warme perioden is beregenen essentieel. Maar wel met beleid!

(meer…)

Onderhoud grassportvelden vrijwilligers

Bij alle verenigingsactiviteiten zijn voor of achter de schermen vrijwilligers in touw om alles in goede banen te leiden. Een klein legertje van (meestal wat oudere) mannen is actief met het onderhoud van velden en directe omgeving. Ze herstellen speelschade, werken doelgebieden bij, trekken de lijnen, onderhouden beplantingen en maaien met bosmaaier of motormaaier onder hekwerken en rond obstakels. Vooral de arbeidsintensieve klussen dus.

(meer…)

De balans na 15 jaar voetbalkunstgras?

Onlangs bezocht ik de Greenlive demotour in Ridderkerk om het laatste kunstgrasnieuws op te snuiven. Zoals verwacht bestaat het nieuws vooral uit kleine stapjes in de ontwikkeling van bestaande concepten. Prima, als het concept goed is. De inleidingen en de discussie met de zaal is hier reden tot twijfel want: ‘welke beloften en verwachtingen heeft voetbalkunstgras na 15 jaar waargemaakt?’ 

(meer…)

Sportgrasbemesting: magnetronmaaltijd of gezond dieet?

Alleen kijken naar het gras niet genoeg. Een beetje gestuurd door het aanbod gaan we steeds meer meten en registreren. Op de Nationale Grasdag onderstreepte de promotor van de opleiding voor natuurgrasexperts het belang hiervan nog eens. In mijn vorige blog heb ik wat kanttekeningen geplaats bij de meetcultuur. Zoals beloofd is hier het vervolg over bemesting en bemestingsanalyses.

Als er in onze graswereld één gebied waar we regelmatig meten, analyseren en registreren dan is het wel op het gebied van bemesting. De meeste beheerders en hoofdgreenkeepers laten regelmatig grondmonsters analyseren voor een bemestingsadvies op maat: voor elk veld, elke green een passend ‘bemestingsdieet’. In de praktijk is maatwerk soms ver te zoeken en kun je je afvragen wat het nut is van alle kostbare laboratoriumonderzoek.  (meer…)

Meten is pas weten als je weet wat je meet!

Je leest steeds vaker in vakbladen, digitale nieuwsbrieven en twitterberichten: ‘meten is weten!’.  Indringingsweerstanden, zuurgraad, EC en als rijzende ster in het rijtje de meting van het bodemvochtgehalte. Als sportveldbeheerder, hoofdgreenkeeper of adviseur tel je nauwelijks nog mee als je zonder meetapparatuur het gras betreedt. Het liefst digitaal met uitlezing tot achter de komma, gekoppeld aan GPS en gegevensopslag in de cloud. Onze branche is niet bepaald ‘early adopter’ van deze technieken, maar dit lijkt mij een goede ontwikkeling!

(meer…)